Minilån

Minilån är något som har blivit allt mer populärt bland oss svenskar att ta när det är så att man är i behov av pengar mitt i eller i slutet av månaden. Om det så är att det beror på att man har en allmänt dålig ekonomi eller om det beror på oförutsedda utgifter är ingenting som jag tänker analysera i men allt fler tar dock dessa lånen. Men även om det finns fall med oförutsedda utgifter så finns det också allt för många fall där folk tar minilån utan att egentligen behöva det. Det kan handla om att ta lånet för att köpa en ny snygg tv bara för att den gamla är för tråkig eller ett nytt ljudsystem bara för att man vill ha detta. Sådana här saker ska man absolut inte köpa med ett minilån då det inte kan gå annat än fel. För det första så är minilån ett väldigt dyrt lån och för det andra så är en ny tv eller ett nytt ljudsystem inte något som är nödvändigt. Att betala extra mycket för sådana här saker är inget man bör göra utan här är det bättre att spara ihop pengarna.

Det absolut största problemet är att allt för många har tagit sådana här minilån för att köpa en ny tv och sedan så har de inte fått in mer pengar för att täcka upp för denna kostnaden. Så när lånet ska betalas tillbaka så har man inte pengar för att täcka upp detta vilket innebär att man kommer börja att få en drös med extra kostnader desto längre lånet är obetalt. Och detta är något som går väldigt snabbt. Är det så att detta möjligtvis hade varit en akut kris så kanske man kan leva med det. Men att man drar på sig ännu mer utgifter och avgifter kan vara riktigt illa för ens privat ekonomi. Och är det då dessutom så att man har dragit på sig dessa för en tv så tror jag att man inte kommer må så bra. Så minilån har helt klart sina fördelar och är det så att man verkligen behöver pengarna snabbt. Ja då vet man att det är just med dessa lån som man kan få detta. Ur en privatekonomisk synpunkt är dock dessa lån en ren katastrof. Den effektiva räntan är extremt hög och för de riktigt små lånen kan den uppgå i hela 1000% i en effektiv årsränta. Men är det så att det räddar en ifrån att hamna i djupare trubbel så är det helt klart värt det.

Så kort och gott så har minilån sin plats på lånemarknaden och även om det inte är så att man behöver ta dem så ofta så kan det vara skönt att möjligheten finns där om det nu skulle vara så att man hamnar i den situationen. Det absolut bästa är dock att se till att ha bra koll på sin ekonomi och bygga upp en buffert som kan täcka upp för oförutsedda utgifter och på så vis undvika att ta lån