Privatlån

Ibland kan det bli aktuellt att ta ett privatlån om det är så att man känner ett behov av att ha extra pengar till ett projekt, en resa eller något annat. Ett privatlån är ett lån som banken ger ut till någon som är till för konsumtion. Ett köp av en bostad räknas som en investering och går alltså inte under begreppet ”privatlån”.  

Det kan vara så att man vill ta ett privatlån av den anledningen att man vill förverkliga en dröm som kan vara till exempel att köpa en motorcykel, en husvagn för att ha semester i, en häst att ta hand om och motionera med eller helt enkelt något annat. Kanske är det så att man har ett sommarprojekt som är att bygga en altan till villan eller kanske vill man köpa ett nytt kök. Ett privatlån är till för när man vill helt enkelt vill köpa något som man inte har råd eller ekonomisk frihet att köpa vanligtvis. Många väljer att ta ett privatlån av den anledningen att man helt tycker att det är dags med en förändring av något slag och att man direkt vill förverkliga något utan att behöva spara. Privatlån och bostadslån är inte samma typ av lån.

Vanligtvis så kan man inte låna mer än cirka tre till fyrahundra tusen kronor med privatlån. Återbetalningstiden på ett privatlån kan vara allt från ett till femton år. Man kan också vara flera personer som delar på ett privatlån och alltså lånar hälften var. Ett exempel är om man skulle vilja låna 120 000 kronor (till exempel till ett nytt kök) och sedan betala tillbaka detta under fem års tid. Den effektiva räntan för det lånet skulle i ett normalt ränteläge i Sverige ligga på strax under tio procent vilket motsvarar att man betalar cirka två och ett halvt tusen kronor i månaden inklusive ränta. SMS lån är en typ av privatlån, dock är räntan oftast mycket högre på SMS-lån.

Det finns många banker i Sverige som erbjuder privatlån och där bland kan man finna stora banker som SEB, Swedbank, Handelsbanken och Nordea. Det finns också mindre och mer internationella banker som erbjuder privatlån i Sverige. Om man vill kunna spara några tusenlappar så kan man jämföra de olika räntorna på privatlån mellan de olika bankerna. Genom att jämföra lån kan man spara många tusenlappar under hela privatlånets löptid.

När kommer till den effektiva räntan för ett privatlån så spelar egentligen inte återbetalningstiden så stor roll då denna är samma oavsett löptiden hos de flesta banker. Den effektiva räntan ligger som tidigare nämnt ofta precis under tio procent och inte heller storleken av privatlånet spelar någon roll på den effektiva räntan. Det tillkommer vid ett privatlån också oftast uppläggningsavgifter, aviavgifter plus att det är några andra faktorer som spelar in på den totala kostnaden för ett privatlån – något som kan vara bra att veta om man är på väg att ta ett privatlån. Oavsett vad man har för avsikter med ett privatlån så bör man alltid jämföra räntor mellan olika banker för att kunna nå den lägsta möjliga räntan på ens privatlån.