Ränteavdraget

Något som man bör utnyttja då man tar ett lån oavsett om det är ett bostadslån, privatlån, billån eller annan typ av lån är att man i sin deklaration kan dra av 30 % av det man betalar i ränta, alltså ränteutgifterna. Detta kallas med ett annat ord för ränteavdraget och kan göras av alla i Sverige. Man ska notera att detta avdrag även gäller på ränta man betalar på avbetalningsköp eller kreditkort.

I de flesta fall så sköter sig detta automatiskt på så sätt att banken skickar in uppgifter om lånet eller krediten till Skatteverket så när du väl får din deklaration så syns det under ränteavdraget. Om du till exempel har betalat 2000 kronor i ränta med ditt kreditkort så är 30 % av det 600 kronor som du då alltså ska få tillbaka. Detta syns då i deklarationen men bör dock kontrolleras så att ingenting har gått fel.

Är det så att man handlat på faktura och valt att delbetala så blir det också så att hela ränteutgiften du betalar för delbetalningen syns på din deklaration. Om den inte gör det så ska du själv skriva in den i efterhand. Observera då att det avser det som du betalar i ränta och alltså inte kringliggande utgifter som uppläggningsavgifter och avi-kostnader för delbetalningen.

Det finns två små observationer man bör göra när det kommer till ränteavdraget. För det första så måste ränteutgifterna vara minst 1000 kronor per år för att det ska vara avdragsgillt. För det andra så gäller endast procentsatsen 30 % på ränteutgifterna upp till 100 000 kronor per år. På de ränteavgifter som överstiger 100 000 kronor gäller procentsatsen 21 % istället för tidigare 30 %.

Om du tar till exempel ett bolån som i räntekostnader kostar dig 60 000 kronor per år kan du med ränteavdraget dra av 30 % av detta vilket motsvarar 18 000 kronor. Om du till exempel tjänar 250 000 kronor efter skatt samma år så får du alltså med ränteavdraget istället 250 000 kronor plus 18 000 kronor = 268 000 kronor som lön efter skatt tack vare ränteavdraget. Observera att inga andra faktorer och avdrag samt regler är inräknat i exemplet.

Det man bör göra om man tagit ett lån av något slag är att vara säker på att det är med i deklarationen samt att det är rätt belopp som syns på deklarationen. Ränteavdraget kan användas på många sätt, dock så kan det tyvärr inte användas för att dra av ränteutgifter som kommer i samband med CSN-lån.

Oavsett vad du tar för lån så se till att använda ränteavdraget och se till att det används som det ska. Ränteavdraget gäller kortfattat på kreditköp i form av kreditkort men även avbetalningar samt de flesta olika lån som man vanligtvis tar på en bank. Genom att också ha koll på att siffrorna är rätt i deklarationen så kan man få tillbaka mer än man kanske först tror på skatten.