Små Lån

Marknaden för små lån är något som växer stadigt för var år som går. Och det är inte så konstigt egentligen då det är ett väldigt bekvämt lån att ta samtidigt som det är ett väldigt lätt lån att få. Det är nämligen så att även dem som tidigare har misskött sin ekonomi och kanske dragit på sig betalningsanmärkning eller liknande kan få ett sådant här lån. Vissa bolag är mer restriktiva men överlag så gäller det bara att inte ha något aktivt skuldsaldo hos kronofogden så är det lugnt. Att det är så enkelt att få lånet och att det dessutom mer eller mindre riktar sig till dem med dålig ekonomi är något som har gjort att lånet har hamnat lite i skottgluggen i media. Det kommer och går men det är alltid samma diskussion som det handlar om. Att lånet helt enkelt är alldeles för dyrt och att det är en marknad som borde regleras betydligt hårdare än vad det görs. Och då har vi ändå kommit en bra bit på vägen jämfört med hur det var när lånet dök upp runt år 2006.

Till en början så gick det att få pengarna på bara några minuter vilket gjorde att det kraftigt uppmuntrade till impulsköp. Du kunde helt enkelt stå i butiken och allt du behövde göra var att skicka ett sms så fick du pengarna inom ett par minuter. Det är även därför som de ursprungligen kallades för smslån även om jag tycker det är bättre att kalla de för vad de är, små lån.

Det var även väldigt dåligt med krav på marknadsföringen när det kom till kredit på den tiden. Men med små lånens intåg och att de marknadsförde sig som ett lån med 0 % ränta så tog det inte lång tid innan det kom krav. För bolagen använder sig endast utav fasta avgifter och kunde därför hävda att de inte hade någon ränta på lånet. Men det har istället lett till att det nu är krav att ange den effektiva räntan när man ska ange kredit. Och när man kollar på den effektiva räntan så kan vi konstatera att lånet är allt annat än billigt. Det ligger ofta på flera hundra procent och kan gå upp i över tusen procent.

Så det finns helt klart anledning till att vara väldigt skeptiskt till den här typen av lån. Men då små lån verkligen är ett litet lån som är lätt att få så är det inte konstigt att det lockar. Man kanske tycker att två hundra kronor i avgift är rimligt. Det är helt klart överkomligt en gång men det är fortfarande dyrt för att låna ett par tusen kronor en månad. Men det stora problemet uppstår om det är så att man regelbundet måste ta till små lån för att lösa sin ekonomi i slutet av månaden. Då blir det snabbt en väldigt stor utgift och är man redan ekonomiskt utsatt så är det lätt att det eskalerar och sedan sätter dig i skulder som du inte har en chans att ta dig ur. Så var väldigt försiktig.