SMS lån

Något som är relativt nytt inom branschen för lån är SMS-lån som är en form av lån som man söker via SMS, då gäller lånet oftast små valörer som allt från femhundra kronor till femtusen kronor. De krav som ställs på en som vill ta ett lån med ett SMS-lån varierar mellan olika låneutgivare men oftast krävs det att personen är över 18 år samt inte har några betalningsanmärkningar.

Det finns många anledningar till att man vill ta ett SMS-lån. Delvis kan det vara så att man är ute och shoppar och upptäcker att pengarna man har på kontot inte räcker för att betala någonting som man vill köpa. Om man då får ett SMS-lån godkänt så kan pengarna finnas på kontot relativt snabbt och noteras redan någon timma efter ansökan, beroende på låneutgivare. Ibland kan det vara så att man också inte vill låna av vänner eller släktingar och därför väljer SMS-lån för att inte visa att man är i desperat behov av pengar. Ibland kan det också bli så att man helt enkelt har för lite pengar när det är dags att betala hyra eller när man ska och köpa mat en dag, det händer många människor och då kan SMS-lån kännas som en bra utväg i vissa fall.

Det finns många olika räntor och typer av kostnader för ett SMS-lån. Vissa utgivare av SMS-lån väljer att ta betalt en fast avgift för ett lån vilket till exempel kan vara 400 kronor för att låna 2000 kronor via SMS. Rent procentuellt så motsvarar 400 kronor av 2000 kronor 20 % vilket blir räntan för lånet. Oftast så är det 30 dagar som ett SMS-lån löper men det finns också versioner där det är 15 eller 45 dagar som ett SMS-lån löper från det att ansökan godkänts till det att gäldenären ska betala tillbaka. Privatlån och kortlån har oftast lägre ränta.

Det kan bli väldigt höga avgifter om man inte betalar tillbaka ett SMS-lån, rent procentuellt räknat. Av den anledningen är det ett bra råd att verkligen betala tillbaka ett SMS-lån i tid för att på så sätt försäkra sig om att SMS-lånet inte blir dyrare än man räknat med.

Det finns på den svenska marknaden många olika aktörer inom SMS-lån som alla erbjuder olika valörer man kan låna men också till olika avgifter, räntor och tid för tillbakabetalning. De olika utgivarna av SMS lån är olika dyra och vissa har även valt att bara låna ut mycket små valörer så som 500 kronor. Det vanligaste är att en utgivare av SMS-lån erbjuder SMS-lån som rör sig kring ungefär två till tre tusen kronor.

Från den 1:a september 2018 införs en ny lagförändring i Sverige som bland annat gör att räntekostnaden för snabblån inte får vara 40 % högre än Riksbankens referensränta. Detta kommer medföra att villkoren för sms-lån och snabblån kan se ut på ett annat sätta än tidigare. Läs mer om denna lagförändring på https://lanutanuc.com/nyheter/rantetak-for-snabblan-och-hogkostnadskrediter.

Något som många anser som positivt med SMS-lån är att processen mellan ansökan och utbetalning kan gå relativt fort om det är så att ansökan godkänns. Utgivarna av SMS lån är hela tiden bemannade och kan oftast betala ut oavsett tid på dygnet eller dag i veckan vilket många anser som smidigt när de ska ta ett SMS-lån.